Foto: František Borek / Silvestrovské derby
Diváků přišlo hodně, byla parádní atmosféra, těšilo slávistu Pavla Kuku

3. 1. 2024

Diváků přišlo hodně, byla parádní atmosféra, těšilo slávistu Pavla Kuku

Silvestrovského derby se zúčastnil již po šestnácté. Zatímco v kategorii internacionálů se mu střelecky dařilo, v jedenácti zápasech nastřílel dvanáct branek. V pátém souboji pražských „S“ veteránů vyšel střelecky na prázdno a na první zásah v této kategorii zatím čeká. Někdejší vynikající útočník, dlouholetý reprezentant, Pavel Kuka patří neodmyslitelně k tradičním účastníkům těchto silvestrovských střetnutí. Nejinak tomu bylo i letos, i když jeho start byl potvrzen až po Štědrém dni.

V letošním derby veteránů musel skousnout porážku 2:5 svého týmu. I když i on bere tento duel velmi prestižně, v pozápasovém rozhovoru si udržel patřičný nadhled a s humorem sobě vlastním ohodnotil příčiny neúspěchu. „Byla to nešťastná porážka. Sparta mi každý rok připadá mladší, což je na hřišti vidět a poslední době už rozhodují naše roky,“ uvedl muž, který v polovině července sfoukl pětapadesát svíček na dortu. „Navíc ty dvě lodyhy vepředu Honza Koller s Vratislavem Lokvencem se nedají uhlídat,“ připustil s úsměvem.

„O ten výsledek až tak nejde, nebo mi dříve o něj tolik nešlo. Nyní se to ale překlopilo do takového vyhecovanějšího rázu. Zaplaťpánbůh, že to všichni přežili ve zdraví,“ řekl Kuka s tím, že větší důraz samozřejmě přikládá pražskému derby prvoligových A-týmu. „Už se těším na jarní sezónu a na kluky, kteří na hřiště skutečně patří,“ dodal s tím, že bitva o mistrovský titul bude na jaře ještě hodně zajímavá. 

Důležitým mužstvem střídačky slávistické staré gardy je její manažer Jan Mareš, který neustále žene svůj tým za lepším výkonem a prohrát rozhodně nechce. „Spíše bych ale řekl, že tu rivalitu si dělají hráči mezi sebou. Neumíme prostě prohrávat a asi ani neumíme přijmout to, že už jsme trochu zestárli. Hlava chce, tělo už ale nemůže,“ nehledal výmluvy bývalý excelentní střelec, který se dokázal prosadit také v německé fotbalové Bundeslize, kde v barvách Kaiserslauternu dokonce oslavil mistrovský titul. „Tak nějak se nakláníme na druhou stranu od míče. Už je to takový signál, abychom toho nechali. Někdy vás to překlopí jinam, než chcete běžet,“ doplnil s úsměvem. 

Pavel Kuka během svého celkového 16. startu v Silvestrovském derby. Mezi internacionály startoval 11x a připsal si 12 gólů, mezi veterány naskočil 5x.

Oba týmy hnaly zaplněné ochozy fotbalového stadionu v areálu pražského Edenu, což kvitoval i dlouholetý účastník těchto soubojů. „Diváků přišlo hodně, byla parádní atmosféra. Proto se člověk snaží vydržet co nejdéle, akorát lepší to už nebude,“ uvedl.

Sedmaosmdesátinásobného reprezentanta trochu mrzelo, že se nezapsal do střelecké listiny a třeba nezdramatizoval nepříznivý stav svého týmu. „I když se mi hrálo docela dobře, úplně bych neřekl, že jsem byl se svým výkonem spokojený, protože jsem nedal gól, ale poslední dobou ani člověk před bránu nestačí doběhnout,“ usmál se a zároveň připustil, že během Vánoc tak trošku zhřešil. „Asi tři dny před utkáním jsem trochu porušil disciplínu, což se samozřejmě nemá. Tohle už z dřívější doby víme. Rozum ale člověk nikdy nedostane. Myslím si ale, že by to stejně lepší nebylo,“ řekl. 

Jeho start v derby veteránů nebyl dlouhou dobu potvrzený. Člen Klubu ligových kanonýrů objasnil důvody, proč svoji účast manažeru Marešovi zprvu nepotvrdil. „Na Silvestra jsem měl odletět do zahraničí. Nikdy jsem to ale neudělal, proto jsem to na poslední chvíli zrušil,“ uzavřel s tím, že na tento tradiční silvestrovský zápas vždy rád dorazí.