Foto: František Borek / Silvestrovské derby
Výhra vždycky potěší, řekl po svém premiérovém derby Podaný

1. 1. 2024

Výhra vždycky potěší, řekl po svém premiérovém derby Podaný

V české nejvyšší soutěži oblékal dres hned sedmi týmů. Vyzkoušel si zahraniční angažmá v Řecku, Indii i na Slovensku. Pro šestatřicetiletého záložníka Jakuba Podaného se jednalo o premiérovou účast v Silvestrovském derby. V posledním zápase roku 2023 si zahrál kupříkladu proti svému současnému spoluhráči z divizní Hřebče Tomáši Jablonskému a právě Podaný byl po závěrečném hvizdu hlavního rozhodčího Hrubeše tím šťastnějším. Sparta, i díky hattricku Marka Matějovského, porazila vršovického rivala 3:2.

Vyprodané ochozy v pražském Edenu tleskaly povedeným akcím obou týmů. Sparťané v utkání museli dotahovat dvoubrankové manko. K obratu zavelel středopolař prvoligové Mladé Boleslavi Matějovský, autor tří branek, který následně neproměnil svůj druhý pokutový kop tohoto zápasu. Radost čišela také z Jakuba Podaného. „Bylo to fajn. Vyhráli jsme, což vždycky potěší,“ řekl bezprostředně po zápase.

I když se, jako vždy, jedná o sváteční zápas. O emoce z obou stran rozhodně nebyla nouze. „Proti sobě nastupují kluci, kteří se velmi dobře znají. Věkově jsme na tom podobně. Myslím si, že občasný bodyček sneseme. Poté si vždy plácneme. Nemyslím si, že by v tom bylo něco zákeřného,“ zamyslel se Podaný nad tím, že zejména ve druhém poločase se na umělém trávníku pražského Edenu občas zajiskřilo.

Zápas doprovázela perfektní a korektní atmosféra, ke které přispěly oba fanouškovské tábory. „Atmosféra se mi líbila. Byl jsem rád, že jsem po delším čase potkal kluky ze Sparty i ze Slavie. Popovídali jsme si, dobře si zahráli. Splnilo to účel, pochopitelně hlavně pro nás, když jsme vyhráli,“ těšilo jej a doplnil, že se zápas hrál v docela kvapíkovém tempu. „Očekával jsem, že hřiště bude trošku menší. Hrát v šesti hráčích do pole, plus brankář, bylo ideální. Nebylo nás tolik na střídání, proto jsme se museli zejména v prvním poločase rozdýchat, pak už to bylo lepší. Také Slavie si vypracovala dost šancí, my ale byli šťastnější,“ zhodnotil.

Současný televizní expert Podaný stále ještě nastupuje v barvách divizní Hřebče. Tým z obce na Kladensku v uplynulém roce postoupil z krajského přeboru a také o patro výš nehraje druhé housle. „Jsme na sedmém místě, s čímž jsme spokojeni. Byl bych ale rád, kdybychom hráli trošku lepší fotbal a byli odvážnější. Občas je to z naší strany taková nakopávaná, která mě příliš nebaví,“ uzavřel naše povídání.

Jakub Podaný stíhá Milana Černého. Nakonec se mu podařilo zablokovat střelu a brankář Miroslav Miller nemusel zasahovat