Foto: Silvestrovské derby
Hrajeme především proto, abychom pobavili diváky, říká sparťan Denk

1. 1. 2022

Hrajeme především proto, abychom pobavili diváky, říká sparťan Denk

V Silvestrovském derby veteránů byl nejstarším hráčem, který vyběhl na umělý trávník v pražském Edenu. Pro čtyřiašedesátiletého sparťana Miloslava Denka se jednalo o čtyřiadvacátou účast. I on přispěl ke konečné remíze 5:5. „Vzhledem k sestavám obou týmů a počtu hráčů, je pro nás výsledek dobrý,“ řekl zadýchaným hlasem jen pár minut po konci trojnásobný ligový vítěz.

Zápas jako na houpačce, ve kterém měla přece jenom k vítězství blíže pražská Slavie. Ta také nastoupila do utkání se dvanácti hráči do pole, oproti deseti sparťanům. „Remíza je zasloužená,“ řekl úvodem Miloslav Denk a pokračoval: „Vzhledem k sestavám obou týmů a počtu hráčů, je pro nás výsledek dobrý,“ doplnil s úsměvem a pozastavil se také nad tím, zda i toto Silvestrovské derby je také tak vyhecované, jako tomu je při prvoligových zápasech. „Toto derby už tak nebereme, alespoň my starší ne. Ti mladší možná ano. My hrajeme spíše pro to, abychom pobavili diváky a nic se nám nestalo,“ dodal.

Denk byl ve svých čtyřiašedesáti letech nejstarším aktivním účastníkem. „Již několik let jsem nejstarším hráčem,“ rozesmál se. Ve slávistických barvách pak držel tento primát šedesátiletý Rostislav Macháček, shodou okolností také hráč původem z východu Čech.

Před čtyřmi lety však Miloslav Denk ještě nastupoval do mistrovských zápasů okresního přeboru, když hrál za Deštné v Orlických horách. Co stojí za takovou fotbalovou dlouhověkostí? „Hlavně musí držet zdraví, vyhýbala se mi těžká zranění,“ řekl a prstem si poklepal na zuby. Vzápětí ještě dodal: „Také je potřeba v rámci možností dodržovat životosprávu.“

Miloslav Denk byl tradičním účastníkem derby pražských „S“ v 80. letech. „Utkvěly mi v paměti hned má první tři derby. Všechna jsme vyhráli a já v nich byl jediným střelcem. Derby je stále nejvíce. Celý rok můžete hrát kulové, pak ale dáte gól v derby a fanoušci vás vynáší do nebe,“ vrátil se kat pražské Slavie myšlenkami o téměř čtyřicet let dozadu.

Než se odebral do kabin fotbalového stadionu v pražském Edenu, ještě sdělil, co ho čeká v nejbližších hodinách a dnech. „Silvestra oslavím doma s přítelkyní. Po dnešním zápase se také budu dávat dohromady a budu se zase těšit na letní zápasy se sparťanskou starou gardou, pokud mě tedy kluci pozvou,“ usmál se závěrem autor devatenácti ligových branek za Spartu Praha a Hradec Králové, který si vyzkoušel i zahraniční angažmá v malajském týmu Sabah FA.